ALL ON FOUR
1 Günde Kalıcı Diş
Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte bir gün içerisinde implant ve üstüne sabit (hareketli olmayan) geçici dişe sahip olmak artık mümkün.
Eskiden nasıldı?
Geleneksel implantlar, implant yerlestirildikten sonra en az 8 hafta gibi bir kemikle kaynaşma(osteointegrasyon) süresi gerektirdigi icin bu süre geçmeden tedavi bitirilemiyordu.Sonuçta hasta icin yeni dişine kavuşmak daha zahmetliydi.
1 günde implant nasıl yapıyoruz?
Dijital diş hekimliği sayesinde hastadan alınan ölçümler ile bilgisayar ortamında dişin tasarımını yapıyoruz.Hasta da önceden dijital ortamda hazırlanan dişi beğendiği takdirde laboratuvarımızda dişin üretimine geçiyoruz .Böylece bir günde hastanın hem implantı hem de dişi olmuş oluyor.
Hangi hastalarda aynı gün içinde implant diş yapılabilir ?
Kemik yoğunluğu yeterli olan ve ileri cerrahi operasyon gerektirmeyen hastalarda aynı gün içinde implant yerleştirebiliyoruz.
İmplant kayıpları
İmplant kaybı dediğimizde aslında implantları da doğal dişler gibi değerlendirmemiz söz konusudur . Doğal dişlerde de ağız bakımı diş eti sağlığını ve sonuçta dişlerin ağızda idame etmesini etkileyen birincil faktördür .Yani Ağız bakımına özen göstermeyen hastalarda nasıl diş kayıpları daha fazla oluyorsa implant kayıpları da daha fazla görülebilir.İmplantların da doğal dişler gibi düzenli olarak diş fırçası ve diş ipiyle temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde diş eti iltihabı nedeniyle erken kayıplar görülebilir .
Zigoma implantlar
Nedir?
Standart implantlara(8-12mm) göre daha büyük ve 30-50mm uzunluğunda zigomatik kemiğe yerleştirilen implantlardır. Zigomatik kemik dediğimiz kemik aslında elmacık kemiktir. Çok sert ve kalın bir kemik olduğu için implant yapılırken üst çeneden destek alınamadığı durumlarda tercih edilir.
Kimlerde kullanılır?
Üst çenede ileri derecede kemik erimesi olan,kemik greftleriyle desteklense bile implant yerleştirilemeyen hastalarda kullanılan özel bir implant çeşididir.Ayrıca tümör,kaza ,maksillektomi(üst çenenin alınması) sebebiyle üst çenesini kaybetmiş hastalarda da kullanılır.
Nasıl yapılır?
Hastadan alınan tomografiyle çene kemiği yapısı tespit edilir.zigomatik kemiğin üst çeneye mesafesine bakılarak implant konumu planlanır.Ardından bilgisayar ortamında dişler tasarlanır ve hastayla ortak bir karara varılınca laboratuvarda üretime geçilir.
“Bu implantlarda ağız bakımı normal dişlerde olduğundan daha hassas yapılmalıdır. Özel fırçalar kullanılmalıdır.Bu implantların dezavantajı ise bölgedeki önemli sinirlere yakınlığı sebebiyle titiz bir cerrahi müdahale gerektirmesidir.”
Dijital implant uygulamaları
Günümüzde Dijitalleşme ile birlikte hastalar için teşhis ,tedavi, planlama basamakları daha tatmin edici ve hızlı sonuçlar vermektedir.
Dijital teknolojileri kullanarak hastaya en uygun implant ve protez tasarımının yapılması dijital planlamayı oluşturur.
Bunu yapabilmek için öncelikle hastanın üç boyutlu tomografisi çekilir. Ağız içindeki diğer yapıları kaydetmek için ise intraoral (ağıziçi) tarayıcılar kullanılır. Bu veriler birleştirilir ve ameliyat öncesinde bilgisayar ortamında kemiğin yeterli olduğu bölgeler, anatomik oluşumlar tespit edilir. Hastaya uygun implantlar ve implantların pozisyonu belirlenir.
Planlanan tedavinin birebir ağıza uygulanması için cerrahi rehberler hazırlanır. Rehberli implant cerrahisi ile implant pozisyonları doğru bir şekilde ağıza aktarılmış olur.
Planlama nasıl yapılır?
Dijital implant uygulamalarında kullanılan implant planlama yazılımları vardır. Hekim bu yazılım sayesinde kemik hacmini, yoğunluğunu değerlendirir. İmplantı ve protezi sanal ortamda kemiğe uygun yerde konumlandırır. Böylece hastanın anatomisine göre doğru genişlik ve uzunlukta implant tipini ameliyat öncesinde seçmiş olur.
Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT):
Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte Geleneksel tomografiden daha az radyasyon veren yüksek çözünürlüklü KIBT diş hekimliğinde kullanılmaya başlandı. Özellikle implant cerrahisi öncesinde hastadan alınan tomografi üzerinde implantın yerleştirileceği bölgelerde kemik değerlendirmesi ve ölçümler rahatlıkla yapılabilir hale gelinmiştir.
Navigasyonlu (kılavuzlu) implant
İmplantı doğru bir şekilde yerleştirmek amaçlı kullanılan bir yöntemdir.
Hastaya ve implant el aletine izleme cihazları takılır.Bu cihazlardan gelen sinyaller mönitör üstünde görüntülenir.Ameliyat esnasında gerçek zamanlı olarak osteotominin düzeltilmesine imkan sağlar.
Klasik implant cerrahisine göre en büyük avantajı dikişsiz bir işlem olmasıdır.Operasyon sonrasında ağrı ve şişlik minimal düzeydedir.
Nasıl uygulanır?
Hastadan alınan 3 boyutlu tomografi üzerinde belli yazılımlar yardımıyla implantlar konumlandırılır. İmplantların Hasta ağzında doğru bir şekilde yerleştirilebilmesi için klavuz plaklar hazırlanır.Bu hazırlanan plaklar sayesinde implantlar klasik yöntemlere göre çok daha kısa sürede ağza yerleştirilir.
All on four
Bu teknikte 2 implant çenenin arka bölgesine diğer 2 implant ise çenenin ön bölgesine açılı bir şekilde yerleştirilir.
Alt çenede büyük azılar bölgesinde kemik eridiği zaman buradan geçen alt çene siniri , üst çenede ise maksiller sinüsler bu bölgelere implant yapılmasına engel olurlar.Buralara implant yapabilmek için ileri cerrahi tekniklere ihtiyaç duyulur.Ve geleneksel implantlarla hasta için tedavi süresi uzar.
All on fourda ise bu anatomik yapılar zarar görmeden kemik kalınlığı daha iyi olan bölgelerden destek alınarak implantlar açılı bir şekilde yerleştirilir ve sabit protez yapılır.
Sonuçta All-on-4, dişsiz hastalarda sinüs lift, kemik eklemesi ve kemik yetersizliğinden dolayı ileri cerrahi yapılması gereken durumlarda bu operasyonlara gerek kalmadan uygulanan hızlı ve etkili bir tedavidir.
Bu yöntemle Hastanın aynı gün implantları yerleştirilip üstüne de geçici sabit protezler teslim edilir.
3 ay sonra ise kalıcı protezleri takılır.
- Geleneksel implantlarla all on 4 implantlar arasındaki en büyük fark ağız içinde nasıl ve hangi açıyla konumlandırıldıklarıdır.
- Dişsiz bir çenede kayıp dişlerin yerine konmak üzere 8 ya da 10 implant kullanılırken bu yeni teknikle sadece 4 implant yeterli olur.
- Ön kısımda, kemiğin en kalın olduğu yere 2 implant, çene kemiğinin arka kısmında ise 2 implant yerleştirilir. Öndeki implantlar 90 derecelik açıyla yerleştirilirken, arkadaki implantlar 45 derecelik açıyla yerleştirilmektedir.
- Bu 4 implant da yerleştirildikten sonraki adım, implantların üzerine köprü ya da kronlar yerleştirmektir.
- Hasta İleri cerrahi tekniklere ihtiyaç duyulmadan aynı gün içinde implant ve protezlerine kavuşur.
- Dolayısıyla seans sayısı azdır ve Tedavi daha kısa sürer.
- Hareketli protez kullanamayan hastalar için uygundur.
- Geleneksel implant yöntemine göre ise daha ekonomiktir.
Fast & Fixed
Nedir?
Dişlerin çekilip aynı gün yerine implant konulması işlemidir.yine aynı gün içinde İmplantın üzerine de geçici protez yapılır ve hasta hiç beklemeden çiğneme konuşma işlevlerini devam ettirir.
Hasta birkaç saat içinde implantın üstüne sabit köprüyle klinikten ayrılabildiği için çok konforlu bir süreçtir.
Avantajları?
Geniş kemik erimelerinin olduğu alt çeneye sahip hastalara sabit protez yapma imkanı sağlar.
Sinüs sarkmalarının olduğu durumlarda sinüsü kaldırma işlemine gerek kalmadan sinüsten kaçarak sabit diş yapma olanağı sunar.
Bu sistem Uzun implant yerleştirmeye olanak sağladığı için daha az implant kullanılabilir.Üst çeneye 6 adet alt çeneye ise 4 adet açılı implant yerleştirilir.
Kimlere uygulanır?
Tamamen dişsiz hastalarda ya da ağızdaki tüm dişlerin çekilmesinin gerektiği ağızlarda uygulanır.