ORTODONTİK TEDAVİ
DİŞ TELİ | ŞEFFAF BRAKETLER
Ortodonti tedavisi, daha iyi bir diş sağlığına ulaşmayı ve ağız bölgesinin görünüşünü düzeltmeyi hedefleyen bir tedavidir.
Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti, güzel ve sağlıklı bir gülüş için estetik olarak diş ve yüz arasındaki uyumu ve dengeyi sağlamada, fonksiyonel olarak ise çiğneme, solunum, konuşma ve yutkunma faaliyetlerini ideal hale getirerek ağız sağlığını iyileştirmede önemli bir rol oynar.

Ortodonti Tedavisi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavi süresi her bir hasta için değişkenlik gösterir. Tedavi planının başarı ile sonuçlanabilmesi için, ortodontistin talimatlarına uygun bir şekilde apareylerin kullanımı ve elastiklerin tavsiye edilen süre boyunca takılmaları gerekmektedir. Ancak bu sayede çeneler ve dişler doğru konumlarına erişebilirler. Fakat, hastanın randevularına gelmediği, sık sık braketini kopardığı ve verilen elastik ile apareyleri kullanmadığı durumlarda tedavi süresi uzamaktadır.

Ortodonti Tedavisinde Zorluklar

Tedavi sırasında, ağız içindeki yumuşak dokularda genel bir rahatsızlık hissedilebilmektedir. Dudak, yanak ve dil gibi yumuşak dokularda tedavinin ilk 1-2 haftası boyunca hassasiyet ve yaralar oluşabilir. Dişler randevuları takiben ilk 1 hafta ısırma kuvvetlerine karşı daha hassas olup hafif ağrılar oluşabilmektedir. Ancak bu durum geçicidir. Hassasiyet zamanla ortadan kalkacaktır.

Tedavi boyunca takılan aparey ve braketleri korumak gerekmektedir. Bu nedenle tedavi süresince yumuşak gıdalar ile beslenilmeli, takılan braketleri koparabilecek her türlü sert gıdadan uzak durulmalıdır.

Ortodontik tedavide kullanılan aparey, braket ve teller fırçalamayı güçleştirebilmekte ve iyi bir ağız hijyeni sağlanmadığı durumlarda dişlerde çürük ve diş eti hastalığı riski artabilmektedir. Bu nedenle ortodontistin talimatları doğrultusunda dişler tedavi boyunca düzenli ve özenli bir şekilde fırçalanmalıdır.

Ortodontide pekiştirme tedavisi

Ortodontik tedavinin bitiminden hemen sonra dişler, pozisyonlarını değiştirme ve tedavinin başındaki ilk konumlarına geri dönme eğilimi göstermektedirler. Bu nedenle aktif ortodontik tedavi biter bitmez pasif ortodontik tedaviye yani pekiştirme tedavisine başlanmalıdır.

Pekiştirme tedavisinde ya dişlerin iç tarafına sabit olarak bir tel yapıştırılmakta ya da hastanın takıp çıkarabileceği bir aparey hazırlanmaktadır. Bu apareylerin ortodontistin talimatlarına uygun bir şekilde kullanılması, tedavi sonucunun kalıcılığı açısından çok önemlidir.

ORTODONTİ

Sabit Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedaviler çok farklı çeşitlerde braket sistemleri ile uygulanabilmektedir. Materyal yapısına göre ortodontik braketleri metal ve estetik braketler olarak ikiye ayırabiliriz.

Metal braketler, geleneksel ortodontide en yaygın olarak kullanılan braket türüdür. Kendi içinde de birçok farklı sisteme ayrılan metal braketler kırılma ve kopmalara karşı oldukça dayanıklı olmasının yanısıra estetik braketlere oranla daha ekonomiktir. Günümüzde kullanılan metal braketler oldukça küçük boyutları ile rahat bir kullanım, etkin ve hızlı bir tedavi deneyimi sunarlar.

Estetik braketler, seramik, kompozit yada plastik gibi birçok farklı materyalden üretilmekte olup diş rengine daha yakın oldukları için metal braketlere oranla daha az farkedilir ve daha estetiktirler. Bu avantajlarının yanısıra hacim olarak metal braketlere oranla daha büyük olmaları ve kırılgan yapıda olmaları nedeniyle özenli bir kullanım gerektirirler. Yetişkin hastalar tarafından daha çok tercih edilen bu braketler, sürtünmesi fazla olan sistemler olabildikleri için tedavi süresini uzatabilmektedirler.

ORTODONTİ

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi

Telsiz ortodonti olarak da adlandırılan şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi yönteminde, üç boyutlu bilgisayar teknolojisi ile kişiye özel olarak tasarlanan bir dizi takıp çıkarılabilir şeffaf plaklar ile dişlerdeki çapraşıklık düzeltilerek kişilere estetik bir gülüş kazandırmak amaçlanmaktadır.

Bu tedavinin en önemli avantajı, oldukça ince bir maddeden üretilmesi sayesinde plakların neredeyse hiç görünmemesidir. Takıp çıkarılabilir olması ile günlük hayatı etkilemeden konforlu bir tedavi deneyimi sunmaktadır.

ORTODONTİ

Lingual Ortodonti

Braketler ve tellerin dişlerin iç yüzeylerine yapıştırıldığı ortodontik tedaviye lingual ortodonti denilmektedir.

Klasik ortodontik tedaviden farklı olarak bu sistemde braketler, kişiye özel olarak her hastanın kendi diş formlarına uygun şekilde tasarlanabilmektedir.

Görünmez diş teli tedavisi olarak da adlandırılan bu tedavi seçeneğinde, braketler dışarıdan gözükmedikleri için kişinin estetik kaygısı tamamen ortadan kalkmakta, sosyal hayatı etkilenmemektedir.

ORTODONTİ

Çene cerrahisi

Kişilerin ortodontik problemlerine eşlik eden şiddetli çene uyumsuzluğu olgularında , ortodontik tedavi ile birlikte çene cerrahisi (çenelerin cerrahi olarak yeniden konumlandırılması) ameliyatları gerekebilmektedir.

Bu seçenekte ortodontist, çene cerrahı ve anestezi uzmanı multidisipliner olarak hastayı tedavi etmektedirler. Çeneler, genel anestezi altında ideal konumlarına alınarak, ortodontik tedavi sonucunda dişler, iskeletsel yapılar ve yumuşak dokularda bir bütün olarak estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

ORTODONTİ

Ortodontide mini vidalar

Mini vidalar, tedavi sırasında destek olarak kullanılabilen farklı boyutlardaki mini aygıtlardır.

Ortodontik tedavi sırasında dişleri daha etkili hareket ettirebilmek ve ortodontik kuvvetlerin istenmeyen yan etkilerini engelleyebilmek için bazı vakalarda mini vidalar destek görevi sağlaması için çene kemiklerine lokal anestezi altında geçici olarak yerleştirilmektedir.

Bu vidaların en önemli avantajı ise ağız dışı bir destek apareyi kullanmaya gerek kalmadan daha estetik ve konforlu bir tedavi süreci sağlamasıdır.